"Abban vagyunk szabadok, amiben kontrollált formában válunk alkalmassá arra,
hogy az adottságainkat, készségeinket megéljük."

2016. április 18., hétfő

pr, a kifinomult kommunikáció

Vérlázításnak:
bármennyire is legyen remek egy termék - szolgáltatás, vállalkozás, elmélet stb. -, a hiedelmekkel ellentétben önmagát képtelen eladni. A jó híre képes erre.
A jó hír (reputáció) menedzselésére alkalmas eszközt nevezik pr-nek (Public Relations), vagy például hírnév-menedzsmentnek. A pr és a startup kapcsolatára pedig már alapvetően is az jellemző, hogy:

"A szakterület, illetve a vállalkozási forma azonos tulajdonságokkal rendelkeznek. Ezek mentén jól elemezhetőek, mint az eszköz értéke a felhasználási környezetében."

A szakdolgozat - melynek itt a nyilvános változata olvasható - egyrészről egy gyakorlatias know-how kíván lenni, valamint hivatott lerombolni azokat a téves értelmezéseket, melyek szerint a pr a jó hírnév "megcsinálásáról" szól. Nem. A helyesen végzett pr tevékenység bizalmat fog építeni. Olyan formán, hogy felismeri a hangsúlyozandó részleteket, illetve tudja, hogy ezeknek milyen közönség felé, milyen módon érdemes hangot adni.

Public relations tudatosság a startup világban - Álláspontok és alkalmazások című dolgozatomat ajánlom azoknak, akik nyitottak arra a hozzáállásra, hogy a mai információs társadalomban domináns szerepet játszik a nyitott, tudatosan strukturált és koncepciózus, vagyis tervezett és igényes kommunikáció. Ezért gondolom úgy, hogy a pr-nek kiemelt helye kell, hogy legyen a startup érában.

Public relations tudatosság a startup világban (pdf)


A fent mellékelt szakirodalmat 2015 decemberében készítettem, és idén februárban védtem. A startup és a pr egyaránt rohamosan változó és fejlődő területek, de az iromány jelenleg nevezhető aktuálisnak. Vagy annál is inkább hasznos alapanyagnak egy folyamatos szakmai fejlődéshez.

(grafika: engagebm.co.ke)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése