"Abban vagyunk szabadok, amiben kontrollált formában válunk alkalmassá arra,
hogy az adottságainkat, készségeinket megéljük."

2017. június 27., kedd

filterbuborék

A 2016. év ifjúsági szava a filterbuborék lett, s ezt a decemberi eredmények alapján a Múzeumok Éjszakája eseménysorozat keretében sikerült hivatalosan is bejelenteni júniusban a Magyar Nyelv Múzeumában (Széphalom, Sátoraljaújhely).

(A szó innen származtatható: filter bubble.)
(Szintén ismert elnevezése: szűrőbuborék)

Egyéb érdekes kifejezések mellett kapott most érdemi sajtófigyelmet a szó. A többit nem emelem ki - kapnak elég hangsúlyt most amúgy is. Ez a szó releváns a kommunikáció tekintetében, ezért muszáj megemlékeznem róla.

Egyéb zsűrizett kategória volt az antiszavak csoportja is, mely besorolás mondható talán pejoratív megközelítésnek. Azonban a többi kategóriánál nem jöttem rá, számít-e, hogy a szavaknak pozitív, vagy negatív a társadalmi megítélése. (Tehát trendi, hype-olt, szexi, de vajon milyen értelemben?)

Talán jobb is így. Mindenki döntse el maga, igaz?

Filter Bubble (főnév) definíciója:
"A situation in which an Internet user encounters only information and opinions that conform to and reinforce their own beliefs, caused by algorithms that personalize an individual’s online experience.
Exapmle: the personalization of the web could gradually isolate individual users into their own filter bubbles."

(oxforddictionaries.com)


Lényegében: az algoritmusok világában tehát nem kell aggódnunk. Csak olyan hírt kapunk, ami nem zökkent ki minket a komfortzónánkból.
Na de mikor és hogyan is definiáltam azt, és kinek?
Ami tény: ez lett az egyik "év szava".

S bármilyen is éppen, mindig érdemes dolgozni rajta ;)

(kép forrása: blog.redcaffeine.com)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése