"Abban vagyunk szabadok, amiben kontrollált formában válunk alkalmassá arra,
hogy az adottságainkat, készségeinket megéljük."

2017. augusztus 29., kedd

jövünk majd hatkor is

Nem tudunk egyebet tanítani, mint amik vagyunk.

Felnőtt koromra már annyi normát ismerek, annyi elmélet dolgozott már meg, annyi helyzetnek és közösségnek a szabályait építettem be a mindennapjaimba - a legjobb szándékkal, kerülve a megjátszást -, hogy talán már észre sem veszem a finom deformálódásokat.

Azonban a friss gyermeki lélek még nem itta magába ezeket a regulákat, nem kavarja össze őt ezek kusza algoritmusa. Mi több, valószínűleg még nem is érzi szükségét megfejteni, olvasni mások kódoltságát. Vagyis érkezhetek haza bármilyen lelki állapotban, a fiamon azt látom, hogy nem azt érzékeli belőlem, amiből éppen megérkezni próbálok, a rendes polgárként betöltött, adott napi "tisztségemet". Hanem valami elemibbet.

Volt egy örömteli találkozásunk valakivel vasárnap este. Nyolc után búcsúztunk a kedves és fontos ismerőstől, és a fiam többször is megjegyezte neki kézrázás közepette, hogy "jövünk majd hatkor is". Én is jöttem volna hatkor is, de nem tudtam volna ilyen jól kifejezni ezt az érzést.

fotó: Kiss Magdi ;)

2 megjegyzés:

  1. Igen, és milyen jó ennek tudatában lenni, hogy a személyiségünk is rutinok tömkelegét veszik fel az idők folyamán, és micsoda öröm származik abból, ha mi használjuk a rutinjainkat valamire és nem a rutinjaink használnak minket, egy lélektelen, valóságtól egyre eltérőbb világ felé. Kellenek a rutinok, a szokások, de időről időre érdemes őket megvizsgálnunk, hogy vajon a jót növelik-e bennünk, vagy sem. Ez folyamatosan változhat, ezért kell mindig készen állni az őszinteségre és elég bátorságot meríteni a kapcsolatainkból ahhoz, hogy bizonyos dolgokat megváltoztassunk, ha szükségesnek mutatkozik. Köszi Márk, Pó :)

    VálaszTörlés