"Abban vagyunk szabadok, amiben kontrollált formában válunk alkalmassá arra,
hogy az adottságainkat, készségeinket megéljük."

2010. június 8., kedd

Egy mégis, és egy mégse

A fordulatok... Az utóbbi napok elég sokat kivettek belőlem. Be kell látni, az egyik előrehaladás, hogy a buszon már leülök, inkább várok egy nyugisabb buszt, helyet foglalok, zenét hallgatok és... el-elszundikálok :)
A vasárnapi munka kissé lefárasztott. El kellett ismernem, kialakulnak az emberben szokások az évek során. Ilyen az is, hogy azért az ember többnyire vasárnap igyekszik kissé leereszteni. Ha van is fizikai igénybevétel - akár foci, például -, azért az más, mint egy 9 órás szombati műszak után, késő estig templomban lenni, majd vasárnap - amikor, még egyszer mondom, azért nem vagyok hozzászokva, hogy dogoznom kelljen - egy 8 órás mókuskerék. Így történhetett, hogy elfáradtam.
De legalább kiderült egy-két dolog az elmúlt napokban!
Szombatonként műszak után, el fogok tudni menni a templomba, egy kicsit csak úgy ott lenni, még az eucharisztia előtt. Most nagyon jól esett, volt rá kb. 1,5 órám. Nyugodt volt, békés, pihentető, kikapcsoló.

Aztán hétfőn aláírtam a szerződésemet a Balans-nál. Bar Assistant, ez lett a becsületes beosztásom. A HR Manager lánnyal - rock énekes - volt egy kb. 1,5 órás egyeztetés, mindenféle kötelező körökkel, s ennyire még az életben nem magyaráztak el nekem egy szerződést pontról pontra. Ezzel együtt kiderült a MÉGIS, hogy a fizetésem körüli félreértések alaptalanok, már a héten is, s 2 hét múlva is kapom a pénzem. Csupán annyit próbáltak előzőleg mások magyarázni, hogy visszamenőleg kapom a ledolgozott hetekért a béremet - kár, hogy olyanokkal beszéltem, akik nem túl jók angolból, vagy úgy egyébként sem annyira... Na de akkor minek magyarázták?!
Végső soron azonban ez így, lássuk be, azért annyira nem meglepő. Csak egyesek szerintem akár már egy éve úgy dolgoznak itt, hogy esetleg azt hiszik, az első két hét bérét majd valamikor a végén kapják meg??? Szegények a végén lesznek csalódottak.. na mindegy, tehát fizetés, aaz innentől MÉGIS lesz!
Ezzel együtt pénteken ugye felhívtam az "Adóhivatalt" (Jobcenter Plus), akiktől ma megkaptam levélben is a behívót a tisztes értekezésre, ami alapján majd megkapom a biztosítási- és adószámomat. Igen ám, de ehhez többek között majd a magyar személyim (ID card) is kell, nem csak a Passport. Na most! Közben a szerződés megköttetett, s a munkába állástól számítva 30 napon belül regisztráltatnom kell magamat, hogy kapjak egy regisztrációs kártyát - fényképes, stb. -, amit pedig a "Belügyminisztérium" állít ki (Home Office). Velük azonban levelezni kell - egyébként kb. fél évet várhatsz egy ügyintézési időpontra, levelezve 2-3 hét. Ma elküldtem nekik a szükséges nyomtatványt kitöltve általam és Balans által, a személyi igazolványomat, fotókat (neeem, nem a családról és a barátokról, hanem a kártyához), szerelmes levelet a munkaadómtól, tehát amit kellett. Na! Ha elküldtem, az ID Card-omat, akkor jövő héten hogyan fogom elvinni a UK-APEH -hoz???? Azért ennek az okos rendszernek is vannak apró bökkenői. Oké, várhattam volna az adóhivatallal, de akkor soha nem kapom meg az NI Number -emet, s csak fizetem hetekig a sok vész-adót (Emergency Tax), ami az ideiglenes adó. De én nem vártam. :) Úgyhogy majd ügyeskedem. Azt mondják, ha már bejutottál az interjúra, onnantól már nincs nagy gond. Ha nincs is meg minden papírod, akkor is érdemes inkább elindítani a folyamatot.

Tehát lassan minden, de minden hivatalos dolgon túl vagyok ( - még az angol vezetői engedély fúrja az oldalamat. szerintem 1-2 hónapon belül inkább azt is megcsináltatom. ahhoz is levelezni kell. postára adni a magyar jogsit).

A tervezgetések hevében azonban jött a MÉGSE!

Nem tudok menni a VOLT-ra!



Kiderült, hogy Anca-val, a vezető managerasszonysággal kissé félreértettük egymást. Valóban mehetek július első napjaiban szabira, de nem kérdeztem meg, hogy július 4-e beleeshet-e. Nos nem eshetett volna bele. Mivel ezen az egyetlen hétvégén, ha törik, ha szakad, itt kell lennie mindenkinek, aki él és mozog, mert ezen a hétvégén itt biza utcai ordenáré nagy bulis rendezvény van, amikor az Old Compton Street pár napra megbolondul.
Tehát én is. Mert most aztán tervezhetem át a suhancos menjünk-sopronba-hamárnincswoodstock álmaimat. A VOLT ez évben is kimarad, mint eddig is. Adhatom el a jegyeimet, de hagyján, most harcolok a két légitársasággal, hogy hogyan tudom becserélni a repjegyeket. Mert ha nem vigyázok, akkorákat fogok bukni a jegyeken, hogy egyelőre úgy áll, kb. még egyszer annyiba kerül a csere, mint a jegyek eddig. Na, azt pedig neeeeeem. Úgyhogy most ebben is ügyeskedem, hogy a MÉGSE "csak" a VOLT-ra szóljon, s azért valamikor a tervezett dátum környékén kiköthessek azért Magyarországon. De most úgy néz ki, a rákövetkező hétvégére ott leszek :)
Majd sörözünk Budán, vagy Pesten! :)

2 megjegyzés:

  1. Szegény Márkó :)
    Ez a mese a hol volt, hol nem VOLT...
    Reméljük legalább anyagi károd nem lesz, ha már "erkölcsi" károd lett.
    Gyerünk...

    VálaszTörlés
  2. Mi ez a szösszenet, honnan, kitől van; és mi van?

    VálaszTörlés